Narukvice, ogrlice, privesci

Heklanje sa perlicamaSigurno ste već kao dete naučili kako se nižu staklene perle. Sada vam ih nudimo da njima vezete i kombinujete ih sa heklanjem i drugim tehnikama po želji.

Prikazujemo mali izbor ručnih radova od šarenih perlica. Na kraju teksta možete videti kako se to radi. Takvi predmeti veoma su podesni za poklone. Na primer: narukvica za sat, mali i veliki privesci, futrole za naočari i sl.

Izrada je veoma jednostavna. Čim ste shvatili ono osnovno – da perlice ne leže tačno jedna uz drugu, ili jedna iznad druge, već uvek u međuprostoru, možete i sami da nešto kombinujete. Posle malo vežbanja, brzo ćete videti koliko razonode donosi igra sa staklenim zrnima. Dezeni koje vam prikazujemo na slikama samo su podsticaj, a vi možete da napravite iste ili slične. Bez obzira da li radite po sopstvenoj ideji ili ne, biće najbolje da prvo nacrtate kako bi perlice morale da leže. Još bolje će biti ako ih stavite na pomalo lepljivu podlogu i na njoj složite dezen po kojem ćete raditi.

Za vežbu uzmite dve boje. Videćete da se već pomoću dveju boja mogu sastaviti različiti dezeni.

 

MATERIJAL: Staklena zrna često su različitih veličina čak ako ih kupite u istoj kutiji. Uzećete, naravno, samo ona koja su jednake veličine. Mađutim, upravo male nepravilnosti oblika perlica, često stvaraju posebni čar staklenog nakita. Potrebne su dakle staklene perle za vezenje u raznim veličinama i bojama, a izabraćete ih po svom ukusu.


Za nizanje vam treba igla br. 11 i sintetički konac uzimate dvostruko ili sintetička nit debljine 0,15 mm. Ako radite narukvice ili kaišiće za sat, trebaće vam i odgovarajuće kopče. Sve to moći ćete da nabavite u radnjama koje pordaju pribor za šivenje.

Nizanje perli: kako da držite ruke

Rad držite izmežu palca i kažiprsta