Heklanje za početnike - škola heklanja

 

Razne vrste heklanja

 

Sve vrste heklanja počinju nizanjem petlji, što se obično zove „praviti lančić“. Iako su osnovni bodovi međusobno slični, ako ne i jednaki, tehnike rada se razlikuju i opšte uzev, svrstane su u dve grupe nazvane po zemljama odakle potiču. Tako postoje: nemačko ili obično heklanje i tunisko heklanje.

Obicna heklicaObično heklanje podeljeno je na nekoliko vrsta, i to ili prema različitom priboru, ili prema rzličitim rezultatima rada ili prema izvesnim razlikama u tehnici rada. Namačkom heklanju je srodno heklanje viljuškom, iako predstavlja sasvim zasebnu vrstu. Za obično (nemačko) heklanje upotrebljava se „alatka“ u obliku štapića koji na jednom kraju ima kuku za uzimanje, držanje i vođenje niti za vreme rada. Materijal, dužina i prečnik razlikuju se već prema predivu koje se koristi u radu koji se izvodi. Specifičnost nemačkog heklanja je da se bodovi završavaju u jednom redu. Može, dakle, da se radi u polaznim i povratnim redovima ili samo u polaznim redocima. Na drugi od pomenutih načina dobija se tzv. rad ukrug, što ne znači da rad koji se dobija ovim načinom heklanja ima obavezno okrugli oblik. Rad ukrug znači da se stalno radi u istom smeru, kao spirala, a kada to rad zahteva, mogu tim načinom i da se prave uglovi.

Irsko heklanje se sastoji od jednostavne osnove iz koje se reljefno izdižu cvetovi i različite druge forme. Pri ovoj vrsti rada se prvo urade reljefni ukrasi, koji se onda, jedan za drugim, međusobno povezuju. Tako se dobija pozadina rađena u nekom od običnih osnovnih bodova. Veoma slično irskom heklanju je furlasnko, koje međutim u poređenju sa skupocenim irskim čipkama, daje prostije, grublje i čvršće radove koji deluju više rustikalno. 

 

 

 

 

Tunisko heklanje, koje se naziva i pleteno heklanje (jer se kao i kod pletenja sve petlje jednog rada nalaze nanizane na heklici), razlikuje se od običnog heklanja po tome što se rad odvija u dve faze: u polaznom redu se nanižu petlje, a u povratnom se bodovi završavaju.Tuniska heklica

Zbog toga se i tuniska heklica mora razlikovati od obične. Dugačka je 30-40 cm, prečnik joj je celom dužinom jednak, i dok na jednom kraju ima uobičajenu kuku, drugi kraj završava kuglicom ili dugmićem kako nanizane petlje ne bi skliznule sa igle. Postoje i tuniske heklice koje na oba kraja imaju kuku što omogućava da se istovremeno radi sa dve niti.

 

Kompletne šeme za heklanje za početnike možete pogledati ovde


Nastavak: Heklanje za početnike - deo 2

 

Vaša Hekloteka!